×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een veranda

Benieuwd naar de prijs die je moet betalen voor het bouwen van je veranda? Via onze offertedienst vraag je meteen meerdere offertes aan bij de beste verandabouwers in de streek. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en bespaar op die manier op de bouwkosten.

Alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

veranda-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Leefveranda plaatsen: inspiratie, tips en richtprijzen

Wil je graag de ruimte in je woning uitbreiden, en bovendien ook een beter zicht hebben op de tuin het hele jaar door? Dan kan je kiezen voor een leefveranda, of ook wel woonveranda genoemd. Zo’n leefveranda heeft alle voordelen van een gewone veranda, maar niet de nadelen.

Wat is zo’n leefveranda juist? Hoe verschilt het met een gewone veranda? En waarop moet je letten bij het plaatsen ervan?

In dit artikel:

Wat is een leefveranda? Verschil met gewone veranda?

leefveranda © Shutterstock - Een leefveranda kenmerkt zich door de lagere hoeveelheid glas en het volwaardige dak

Het grote verschil tussen een leefveranda en een gewone veranda is de hoeveelheid glas dat gebruikt wordt. In tegenstelling tot een gewone veranda bestaat een leefveranda niet volledig uit glas.

Het verschil zit voornamelijk in de dakconstructie. Zo heeft een leefveranda een volwaardige plat dakconstructie, dat dikwijls ook voorzien wordt van een lichtstraat of een lichtkoepel. Hierdoor komt er toch nog voldoende daglicht de veranda binnen, waardoor je toch nog een veranda-gevoel hebt.

De volwaardige dakconstructie brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. Het betekent immers dat de ruimte in de zomer minder warm wordt, en dat het in de winter minder snel afkoelt.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe veranda plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een verandabouwer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe veranda!

Benieuwd naar het prijzen voor een nieuwe veranda?

Vergelijk prijzen van verandabouwers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Zorgeloos kunnen genieten in je nieuwe veranda, met zicht op de tuin? Laat het geen droom blijven. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verandabouwers

aanvraag starten


leefveranda © Shutterstock - Een klassieke leefveranda, afgewerkt met authentieke materialen. Ook hier zorgt een lichtstraat in het dak voor extra lichtinval.

Wat zijn de voordelen van een leefveranda?

Een leefveranda heeft alle voordelen van een gewone veranda, maar heeft niet de nadelen ervan. Dit zijn de voornaamste voordelen.

+ Omdat je nieuwe constructie een volwaardig dak heeft, plat dak of zadeldak, kan het ook beter geïsoleerd worden. Een betere isolatie betekent dat het in de winter minder snel afkoelt, en dat het in de zomer niet te fel opwarmt. Hierdoor is een leefveranda ook veel leefbaarder dan een gewone veranda.

+ Een leefveranda kan, veel meer nog dan een gewone veranda, het hele jaar door gebruikt worden. Zowel in de zomer als in de winter is het er aangenaam toeven.

+ Je kan ervoor zorgen dat de nieuwe ruimte volledig wordt doorgetrokken naar de bestaande leefruimte, door de nieuwe dakconstructie één geheel te maken met het al bestaande plafond van je woning.

+ Met een leefveranda wordt je woning op een duurzame manier uitgebreid. Meer bewoonbare oppervlakte betekent dat je woning in waarde toeneemt.

+ Net omdat de nieuwe ruimte het hele jaar door gebruikt kan worden, kan het ook op verschillende manieren ingevuld worden. Je kan de nieuwe veranda inkleden als hobbyruimte, wellnessruimte, atelier, of gewoon een verlengde van je woonkamer.

houten leefveranda © Shutterstock - Een gezellige leefveranda, opgetrokken in hoogwaardige houten materialen.

Waarop letten bij het plaatsen van een leefveranda?

Bij het plaatsen van een leefruimte zijn er een aantal zaken waarop je zeker moet letten. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten.

Profielen

De profielen vormen een belangrijk onderdeel van je veranda. Qua materialen heb je hier de keuze uit staal, aluminium of hout. Bij gewone veranda’s worden ook wel eens profielen uit kunststof gebruikt, maar dit is bij een leefveranda niet aan te raden. De profielen moeten immers sterk genoeg zijn om de dakconstructie te kunnen dragen.

Ook het isolatievermogen van de profielen is belangrijk. Kijk hiervoor goed naar de isolatiewaarden van elk materiaal. Kies bij voorkeur voor thermisch onderbroken profielen, die een zo laag mogelijke U-waarde hebben. Een lage U-waarde duidt immers op een hoog thermisch isolerend vermogen. Dit type profielen is doorgaans wel iets duurder, maar je verdient dit terug omdat je energie bespaart tijdens de wintermaanden.

Aangezien je leefveranda een uitbreiding vormt op de bestaande leefruimte van je woning, is het kiezen van goed isolerende profielen ook belangrijk om de energieprestaties van je hele woning niet te ondermijnen. Bespaar dus zeker niet op de kwaliteit van de profielen.

Beglazing

Naast de profielen vormt ook de beglazing een belangrijk onderdeel van je nieuwe veranda. En ook hier is het isolerend vermogen heel belangrijk. Als er zich warmteverliezen voordoen in je veranda, dan zal het in de eerste plaats via de beglazing zijn. Net als bij de profielen, kijk je dus ook op vlak van beglazing naar de U-waarde. Kies bij voorkeur voor glas met een maximale U-waarde van 1,1 W/m²K. Uiteraard is het nog beter om voor een lagere U-waarde te gaan, maar hou er dan rekening mee dat dit duurder is.

Ook de dikte van het glas is van belang. Naast dubbel glas kan je tegenwoordig ook vaak voor driedubbel glas of triple glas kiezen. Dit type glas is nog zwaarder en dikker dan dubbel glas, en isoleert dus nog beter. Omwille van de dikte en het gewicht zijn ook stevigere profielen nodig om dit glas te kunnen ondersteunen. Bovendien hebben het dikkere glas en de stevigere profielen ook een hogere prijs.

Tot slot is op vlak van beglazing ook de lichttoetreding en de zonnefactor van belang, en al zeker bij veranda’s die naar het zuiden gericht zijn. Kies voor glas met een lichttoetreding van maximaal 70%, en met een zonnefactor van 35%.

Aansluiting op de woning

Naast de profielen en de beglazing van de veranda zelf, is ook de aansluiting van de veranda met de bestaande woning van belang. Aangezien de aansluiting met de bestaande woning een kritiek punt is op vlak van vochtproblemen en isolatie, moet hier de nodige aandacht aan besteed worden. Investeer dus zeker in een goede vochtkering en in goede isolatie. Indien niet, dan kan je problemen krijgen met koudebruggen. Dit kan dan weer een oorzaak worden van schimmels en vochtproblemen.

leefveranda © Shutterstock - Deze leefveranda vormt een mooie uitbreiding van de bestaande woonruimtes

Wat is de prijs van een leefveranda?

De prijs van een leefveranda hangt af van verschillende zaken. Zo zal het type beglazing en het type profielen een belangrijke rol spelen in het bepalen van de prijs. Ook het type dak, de kwaliteit van de afwerking en de grootte van de veranda hebben een invloed op de prijs.

Voor een goed geïsoleerde veranda van 20 m² schommelt de prijs tussen de 25.000 en de 35.000 euro.

Bovendien kan je je veranda nog uitrusten met allerlei extra’s, zoals airco of zonwering. Ook dit zal een invloed uitoefenen op de prijs die je betaalt.

Voor een goed geïsoleerde veranda van 20 m² in hoogrendementsglas reken je best op een prijs die schommelt tussen de 25.000 en de 35.000 euro.

De prijs kan bovendien nog oplopen indien je vooraf nog moet investeren in een stevige en stabiele fundering.

Kiezen voor een leefveranda of een bijgebouw?

Vooraleer je investeert in een leefveranda, is het misschien interessant om je de vraag te stellen of het niet beter is om een bijgebouw te laten plaatsen. Een bijgebouw is immers gelijkaardig aan een leefveranda, maar verschilt op een aantal belangrijke vlakken.

Zo heeft een bijgebouw veel minder glaspartijen dan een leefveranda. Het voordeel hiervan is dat je de constructie veel beter kan isoleren. Het nadeel is dan weer dat je veel minder lichtinval hebt dan bij een leefveranda.

De keuze tussen een leefveranda en een bijgebouw maak je dus vooral op basis van wat de functie van de nieuwe constructie moet zijn. Wil je graag het hele jaar door een mooi uitzicht op de tuin en zoveel mogelijk lichtinval in je woning? Dan kies je best voor een veranda.

Wil je daarentegen vooral extra ruimte in je woning, en mag het zicht op je tuin beperkt blijven tot eventueel een iets grotere glaspartij? Dan is een bijgebouw misschien een betere oplossing. Een bijgebouw kan je namelijk beter isoleren, en bovendien kan je ook leidingen eenvoudiger wegwerken.

Qua prijs is er in ieder geval weinig verschil tussen de twee. Wel moet je er rekening mee houden dat een bijgebouw doorgaans zwaarder is, en dat je dus ook een steviger fundament nodig hebt. Ook duurt het zetten van een bijgebouw iets langer.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een veranda

Wil je graag een gedetailleerde prijs ontvangen voor het zetten van een leefveranda? Via onze offertedienst vraag je in één klap offertes aan bij meerdere verandabouwers actief in jouw regio. Elk van deze verandabouwers legt je een gratis offerte op maat voor. Vergelijk deze offertes goed, want je kan er tot 35% op je factuur mee besparen.

Geen offerte naar je zin ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn zonder enige aankoopverplichting!


verandabouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Overzicht van verandabouwers
Tuinkamer bouwen:
tips & tricks
Offertes voor verandabouw